İstanbul Çimento
Çimento, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan ve yapıların inşasında temel bir bileşen olan bağlayıcı bir malzemedir. Temel işlevi, kum, çakıl, su ve bazen katkı maddeleri ile karıştırılarak beton veya harç gibi yapı malzemelerinin üretilmesine yardımcı olmaktır. Çimento, bu karışımların sertleşmesini ve dayanıklılığını artıran bir kimyasal reaksiyon başlatır.
Anadolu Yakası Çimento
Anadolu Yakası Çimento, 1969 yılında İstanbul'da kurulmuş köklü bir çimento üreticisidir. Kuruluşundan itibaren kaliteye verdiği önemle sektörde fark yaratan şirket, inşaat sektörüne katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerine başlamıştır. Başlangıçta sınırlı bir üretim kapasitesine sahip olan firma, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretim tesislerini modernize etmiş ve büyütmüştür.
Çimento
Tarih boyunca insanlar barınma ihtiyaçlarını karşılamak için fark farklı yollar denemişlerdir. Mağaralarda başlayan insanın yaşam serüveni günümüzde plazalara, apartmanlara, villalara ulaşmış durumdadır. Teknolojinin gelişmesi ile insanların barınma ihtiyacına buldukları çözümler de değişmiştir. Görsel olarak iyi dekore edilen evler, akıllı evler, bahçeli müstakil evler gibi pek çok mimari yapı geliştirilmiştir. Mimari tarz ne kadar değişse ve gelişse de bu yapılarda değişmeyen temel bir şeyler vardır; yapım malzemeleri. Dünyanın her yerinde mimarisi değişse de ortak malzemeler kullanılarak binalar inşa edilmektedir. Çimento da bu malzemelerden ilk sırada gelmektedir. İtalyanca cemento
kökünden üretilen çimento kelimesi bina yapımı sırasında kullanılan temel dolgu malzemesini ifade etmektedir. Detaylı tanımına bakıldığında ise çimentonun doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek ısıda birleştirilmesinden sonra öğütülerek elde edilen hidrolik bağlayıcı malzeme olduğuna ulaşılır. İlk başta kuru toz halinde olan çimento su ile karıştırılarak harç haline getirilir. İnşaatlarda ihtiyaca göre çimentoya kum da karıştırılabilmektedir. Su ile karıştırılarak harç haline gelen çimento kullanılacak bölgeye döküldükten sonra kurumaya bırakılır. Kuruma esnasında çatlamaların oluşmasının engellenmesi için ara ara su serpilir. Kurudukça katılaşıp sertleşen çimento en donunda bugün her yerde görüp dokunduğumuz duvarları ve evleri oluşturur. Bu katılaşma sürecine priz adı verilmektedir. Hava sıcaklığının normal dereceler olduğu zamanlarda çimentonun katılaşması dökülmesinden 10 dakika sonra başlar. Üzerinden süre geçtikte çimento git gide kurur ve sertleşir. Tamamen kuruması yaklaşık 10 saat sürer.
Çimentonun pek çok üründe olduğu gibi türleri ve kalitesine göre ayrıldığı sınıflar vardır. Bunlardan ilki porland çimentosudur. Porland çimento betonarme yapılarda en çok tercih edilen türdür. Belirli oranda kalker taşı ve kilin karıştırılıp pişirilmesinden sonra bilyeli değirmene dökülerek öğütülmesi sonucunda elde edilen çimento türüdür. Porland çimentonun en ayırıcı özelliklerinden biri sertleşmesini geciktirmek için pişirilme işlemi esnasında klinkere alçı taşının da eklenmesidir. Diğer bir tür ise yüksek fırın cüruf çimentosudur. Fırın cürufunun, porland çimentosunu oluşturan karşımdan az miktarda karıştırılması ile elde edilen türdür. Porland çimentosuna göre tuzlu ve asitli ortamlara daha dayanıklıdırlar. Bu sebeple deniz suyuna maruz kalacak yapılarda tercih edilirler. Porlanda göre daha geç dayanıklı hale gelse de sonrasında daha dayanıklı olmaktadır. Diğer bir tür ise traşlı çimentolardır. Tras, silis içeren volkanik tüflere verilen addır. Tek başına iken bağlayıcı olarak kullanılamayan tras, çimento kireci ile karıştırılarak çimento özelliği kazanırlar. Üretim esnasında porland çimentosunun harcına volkanik tüfler eklenir. Bunların öğütülüp pişirilmesinden ise traşlı çimento elde edilir. Hidrasyon ısıları düşük olduğu için genellikle denizlerdeki göllerde yani su yapılarında tercih edilir. Diğer çimento türü ise katkılı çimentolar. Porland çimentosuna farklı malzemelerin karıştırılması ile elde edildiği için bu ismi almıştır. Belirli bir oranda alçı taşı ve puzolanik malzeme eklenerek karışım hazırlanır. Uçucu küllü, süper sülfat, erken dayanımı yüksek gibi türleri de vardır. Çimento inşa edilecek olan yapının özelliklerine göre tercih edilmektedir.
Bu kadar çeşidi olan ve kullanım alanı geniş olan çimentonun yapım ham maddelerine bir göz atalım. Her türde mutlaka kalker yeni kireç taşı kullanılmaktadır. Kalker taşı okyanus veya denizlerde erimiş kirecin dibe çöken tortularının sertleşip taşlaşması ile edilen malzemedir. Çimentonun diğer ham maddesi ise marn yani kil ve kalker karışımı bir maddedir.
İnşaatlarda en çok kullanılan bu ürünün kalitesi yapının kalitesini belirlemektedir. Bu sebeple kaliteli markalardan alınması gerekir. Anadolu çimento size dayanıklı bir yapı yapma ve kullanma garantisi sunmaktadır.