İstanbul Isı Yalıtım
İstanbul'un soğuk kışları ve sıcak yazları, binaların iç sıcaklığını koruma ihtiyacını artırır. Isı yalıtımı, binaların dış etkenlerden kaynaklanan ısı transferini minimize ederek, iç mekanın daha istikrarlı bir sıcaklıkta kalmasını sağlar.
Anadolu Yakası Isı Yalıtım
Anadolu Yakası, değişken iklim koşullarına sahip bir bölgedir. Kış aylarında soğuk hava etkili olurken, yaz aylarında ise yüksek sıcaklıklar yaşanır. Binalarda doğru ısı yalıtımı olmadığında, bu ekstrem hava koşulları iç mekanları etkileyebilir. Soğuk hava içeri sızar ve ısı kayıplarına neden olurken, sıcak hava ise iç mekanı ısıtır ve yaz aylarında konforu azaltır. Anadolu Yakası'nda yapılan doğru ısı yalıtımı ile bu sorunlar minimize edilir ve enerji tasarrufu sağlanır.
Isı Yalıtım Ürünleri
Isı yalıtımı binalarda ısı dengesinin sağlanması, rutubetin engellenmesi için çok önemlidir. Isı yalıtımı olmayan binalarda kışın evleri ısıtmak çok zorlaştığı gibi rutubet sorunu da ortaya çıkmaktadır. Sonradan da yapılabilen mantolama işlemi sayesinde binaların ve dairelerin ısı dengesi korunmuş olur. Bu sayede hem fazla yakıt tüketiminde kurtulunur hem de istenilen sıcaklıkta sağlıklı bir şekilde, rahat nefes alarak yaşanır. Binalarda özellikle alt katlarda rutubet büyük oluşturmaktadır. Duvarların ısıyı geçirmemesi ve ısınan havanın sürekli evin içinde kalarak duvarda nemlenmesi sonucunda oluşan küflenme durumuna rutubet denmektedir. Isı yalıtımı yapılan binalarda rutubet sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır. Isı yalıtımı genellikle binanın dış cephesinin tamamına uygulanır. Bir firma ile anlaşan apartman sahipleri uygun fiyata anlaşarak yalıtım işlemini gerçekleştirirler.
Isı yalıtımı yapılmasının çok fazla faydası vardır. Öncelikle kışın soğuk havalarda sıcak sıcak oturmayı sağlar. İstenilen derecede ısıtılan evin içinde rahat ve sağlıklı bir şekilde yaşanır. Evin istenilen derecede ısınabilmesi bütçeye de katkı sağlamaktadır. Isı yalıtımı olmayan binalarda doğal gaz veya soba ne kadar yakılırsa yakılsın istenilen derecede sıcak ortam oluşmaz. Bu bütçede büyük gediklere sebep olmaktadır. Bu sebeple ısı yalıtımı hem az yakıtla yüksek derecede ısınmayı sağladığı için bütçe dostudur hem de fazla yakıt israfını önlemektedir. Kışın doğal gaz yakılan ve ısı yalıtımı olmayan evlerde buğulanma görülebilmektedir. Isının düzgün şekilde yalıtılmadığı veya tamamen içerde kalıp binanın hava almadığı durumlarda evin içinde buğulanmalar oluşmaktadır. Bu buğulanma insanın ciğer sağlığı için çok tehlikelidir. Yüksek nem oranına sahip olan evlerde bakteri ve mikrop üremesi arttığı için insanların sağlıkları tehlikeye atılmış olur. Buna ilaveten sürekli nemli olan ortamlarda olduğu gibi evlerde de küflenmeler meydana gelir. Evin içindeki tüm mobilyalar, duvarlar küflenebilir. Bu eşyaların da ömrünü azalttığı için ekstra masrafa sebep olur. Dolayısıyla başlangıçta fazla masraf gibi görünen ısı yalıtımı düşünüldüğünde bütçeye daha fazla katkıda bulunmaktadır. Bu sebepleri ortadan kaldırarak ve hem yakıttan hem eşyaların değişiminden tasarruf ettirerek bütçelere yardımcı olmaktadır. Bu faktörler göz önüne serildiğinde ısı yalıtım masraflarının birkaç senede amorti edildiği görülür.
Peki ısı yalıtımı yaparken nelere dikkat edilmelidir? Isı yalıtımı yapılırken binanın bulunduğu bölgenin iklim özelliklerine dikkat edilmelidir. Nemli bölgelerde veya aşırı yağış alan bölgelerde iklime uygun malzemeler tercih edilerek yalıtım yapılır. Genelde bir firma ile anlaşarak ısı yalıtım yapıldığı için firma fiyatlandırma ve malzeme konusunda bilgilendirme yapar. Fiyatlandırma kullanılan malzemeye göre değişmektedir. İkinci olarak karar verilen yalıtım malzemesinin kurulumu esnasında temiz ve titiz işçilik yapılmasına dikkat edilmektedir. Bazen uygun malzeme olmasına rağmen yanış uygulama yüzünden çok kötü sonuçlar alınabilmektedir. Binanın terlememesi ve rutubetin oluşmaması için yalıtım malzemelerinin belirli gerginlikte ve aralıkta yerleştirilmesi gerekir. Üçüncü olarak kullanılan malzemenin ısıya dayanıklı yanmayan malzemeden olması önem taşır. Yangın riskine karşı yanmayan malzeme ile yalıtım yapmak istenmeyen pek çok sorundan ve tehlikeden bizleri korur.
Isı yalıtımında pek çok farklı malzeme kullanılır. Taş yünü, cam yünü, genleştirilmiş polistiren gibi farklı farklı amaçlarla kullanılan malzeme vardır. Taş yünü genelde çatılarda, fırınlarda, gemilerde, çelik kapılarda kullanılır. Organik malzemeden üretildiği için bakteri barındırmaz, dokusu sayesinde ses yalıtımı da yapar. Cam yünü, camdan üretilen ısıya e sıcaklığa dayanıklı olarak üretilmektedir. Genelde dış cephelerde tercih edilir. Genleştirilmiş Polistiren(EPS) ise sentetik olarak üretilen bir malzemedir. Kullanım yerine göre farklılık gösteren yalıtım malzemeleri sayesinde sağlıklı ve sıcak evlerimizde yaşamaktayız.